Cash en zo

2 huizen 2 hypotheken 2 aftrekposten?

12/03/2020

Op het moment dat we ons nieuwbouwhuis kochten had ik geen idee hoe ingewikkeld de aangifte over 2019 zou worden. Gelukkig hebben we een expert ingeschakeld.

Dit kunnen we niet alleen

Nog voordat we alle cijfers over 2019 compleet hadden, wisten we het al. Dit was een ingewikkeld jaar op financieel vlak. We hadden bij voorbaat de voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting al stopgezet per maart 2019. We kregen te maken met de verkoop van ons huis, de aankoop van een nieuwbouw huis. Twee hypotheken voor twee huizen, allemaal extra financieringskosten, een overbruggingshypotheek. Voorlopige teruggaaf die we maar een paar maanden hadden ontvangen. Mijn hoofd duizelt alleen al van deze opsomming. Laat staan van de formulieren van de belastingdienst invullen. 

We hebben eerder al eens onze aangifte laten doen door een belastingadviseur. Dat gaan we dit jaar zeker weer doen. Dit kost wat, maar het is het dubbel en dwars waard. Alles in een keer goed invullen scheelt gedoe met de belastingdienst en kan ook nog eens euro’s opleveren in plaats van alleen maar kosten. 

2 huizen met 2 hypotheken

We hebben ons nieuwbouw huis in april 2019 gekocht. Op dat moment stond ons oude huis nog niet te koop. We hadden vanaf het tekenen van de koop en aanneemovereenkomst dus twee hypotheken. Een voor ons oude huis en een voor het nieuwe huis.

Het oude huis werd op 1 augustus 2019 overgedragen aan kopers. Op dat moment is onze hypotheek op dit adres doorgehaald in het Kadaster. We hebben dus vijf maanden lang twee keer hypotheek betaald, maar dus ook twee keer rente betaald. Kunnen we voor allebei de huizen de hypotheekrente toepassen?

Voorwaarden

Het antwoord is ja! Dat kan ik alvast verklappen. Maar dan moet je (natuurlijk) wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het nieuwbouw huis is gekocht door middel van een koop- en aanneemovereenkomst te tekenen bij de notaris, het huis is in aanbouw en het is de bedoeling dat je daar zelf in gaat wonen. Dit laatste moet in de nabije toekomst liggen: binnen 3 jaar zou je in het nieuwe jaar moeten gaan wonen.

Wij voldoen aan al deze eisen. We hebben de koop- en aanneemovereenkomst getekend in april 2019. Het is ons nieuwe huis, waar we enorm naar uitkijken om zelf in te gaan wonen. We verwachten dat het we er in de zomer van 2020 in kunnen trekken en ons ook op dat adres in kunnen schrijven bij de gemeente. Duidelijk binnen de voorgeschreven 3 jaar.

Indienen maar!

Wat ons betreft dienen we onze inkomstenbelasting 2019 zo snel mogelijk in. Hoe eerder we de aangifte doen, hoe eerder we weten hoeveel geld we terug krijgen. En niet onbelangrijk hoe eerder we indienen, hoe eerder we het geld ook op onze rekening kunnen verwachten. Althans voor 1 mei de aangifte gedaan is voor 1 juli 2020 bericht, zo beloofd de belastingdienst.

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie