Sparen

2018: balans opmaken

31/12/2018

We hebben het even moeten laten bezinken, maar we gaan ervoor! Met de financiële billen bloot. Hier lees je hoeveel spaargeld we hebben.

Verschillende potjes

Ik ben een fan van onze buitenbeeld rekening! Dat hadden jullie vast al gemerkt. Per spaardoel kun je een apart potje aanmaken. En er vervolgens een einddatum en doel aan koppelen. Je ziet ook heel handig hoeveel procent er gespaard is van dit doel. Wanneer de einddatum dichterbij komt en de maandelijkse inleg niet voldoende is voor het doel krijg je een melding in beeld: wake up call! Ideaal.

Sparen 2018

Onze indeling van de spaarpotjes hadden we al eerder met jullie gedeeld. Toen beloofden we al dat we het verloop van ons plan zouden gaan delen.

Vooraf maak ik hierbij een aantal voorbehouden:

  • De reservering voor zonnepanelen heeft deels een ander doel om te investeren gevonden: op de laatste vrijdag van het jaar begaf onze cv-ketel het.
  • We hebben de vakantie 2019 al geboekt en volledig betaald
  • De reservering voor de zilvervloot-rekeningen van de kinderen staat op 31 december nog op onze rekening, maar wordt op 1 (of 2) januari gelijk overgeboekt. Het spaardoel blijft dus ieder jaar hetzelfde en begint elk jaar op 0. Dit spaarpotje vult zichzelf, omdat er hier de kinderbijslag voor gebruiken.
  • Ook betalen we in 2019 voor het eerst de ziektekostenverzekering in eens vooraf. Dit bedrag is tussen kerst en oud en nieuw al afgeschreven.

Ons spaarsaldo op 31 december is rond de 6000 euro!

We hadden gehoopt op wat meer, maar we hebben veel grote kostenposten gehad in huis. We hebben alle fracturen zonder pijn kunnen voldoen. En daar prijzen we ons gelukkig mee!

Vooruitblik 2019

Het is natuurlijk leuk om de balans op te maken over vorig jaar, maar vooruitblikken is nog veel leuker eigenlijk.

Via het blog van porterenee is een gratis tool beschikbaar waar je precies kunt zien hoe je spaargeld zich ontwikkelt per spaardoel. Heel leuk! En misschien net zo belangrijk heel eenvoudig in te vullen.

Ik ben ook gelijk verder gegaan met het invullen van meerdere jaren. Met een extra ingevoelde kolom met het saldo per 1 januari en het doel per 31 december.

Ook heb ik meerdere tabbladen aangemaakt voor opvolgende jaren, zodat je ook kunt zien dat je een doel over anderhalf of twee jaar gaat halen. Dat werk motiverend. Dit jaar willen we toch echt maximaal gaan aflossen!

Naast het sparen hebben we ook weer een aantal projectjes in huis waar we budget voor hebben gereserveerd, waarvan sommige al eerder zijn gerealiseerd inmiddels. En een nieuwe (tweedehandse) auto staat ook gepland.

Goede voornemens

Een redelijk spontane actie om te gaan bloggen op Cashenzo heeft veel schrijfplezier opgeleverd! En ik voel nog meer noodzaak om te (be)sparen. Om ook het leesplezier te vergroten (daarmee bedoel ik lezers naar de site te lokken) heb ik mezelf voorgenomen om ons op te geven voor andere blogsites en aan de slag te gaan met pinterest.

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie