Cash en zo Sparen

2019 een financiele terugblik

05/02/2020

We vinden het altijd leuk om terug te kijken op het afgelopen jaar. Even stilstaan bij wat we hebben gedaan en bereikt. Daar nemen we ook onze financien in mee. Dit jaar verliep anders dan dat we hadden durven dromen: we kregen een nieuwbouwhuis toegewezen! Maar er waren ook andere mijlpalen, op financieel gebied. Hier lees je waar we ons spaargeld aan hebben besteed in 2019.

Grootste uitgaven

Het was een duur jaar! We hebben veel grote uitgaven gedaan.
Manlief heeft zijn studieschuld afbetaald. In maart was het zover. Het voelde zo goed om die schuld af te lossen en daarmee ook een flinke maandlast te zien verdwijnen. Het motiveerde extra omdat we bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening meer met DUO hoefden te houden.

Nog een aardig bedrag was onze “nieuwe”  auto. Het is een hybride occassion geworden. Het leasecontract van de vorige auto liep af, dus we moesten wel iets anders gaan regelen. We hebben lang nagedacht en getwijfeld tussen een nieuwe lease-bak en een prive auto. Uiteindelijk hebben we voor koop gekozen. Hierdoor werden de vaste lasten een stuk lager. Ook hebben we gelijk de verzekering voor een jaar vooruit betaald. Dat scheelde ook weer 50 euro op het totale premiebedrag.

Net als vorig jaar betaalden we in 2019 weer de premie voor de zorgverzekering 2020 vooruit. Hiermee kregen we 1% korting. Klink niet heel erg de moeite, maar toch voelt het goed! De maandlast wordt in 2020 260 euro per maand lager.

Door de spaarmarathon en de overwaarde op ons vorige huis, is het vooruit betalen van premies ook een manier geworden om te voorkomen dat we belasting moeten gaan over ons spaargeld.

Grootste spaaracties

De grootste inkomstenpost voor ons spaarsaldo is natuurlijk de overwaarde van ons huis. We hadden een deel van de overwaarde meegenomen in de hypotheek voor het nieuwe huis. Maar bij de verkoop lag de waarde veel hoger dan we hadden durven dromen. We kregen dus een aardig bedrag overgemaakt op onze rekening.

Daarnaast maken we elke maand een aardig bedrag over om ons spaardoel in 2020 te bereiken. Achteraf bezien is het iedere maand 3 tot 4 duizend euro per maand. 

Wat zijn jouw grootste uitgaven geweest in 2019? En hoe vul je je spaarrekening aan? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

You Might Also Like