Cash en zo

2020 potjes vullen en legen

06/02/2020
check_list

Na de terugblik op het afgelopen jaar is het natuurlijk ook fijn om vooruit te kijken. Met een maand vertraging lees je hier over onze plannen voor het komende jaar. Ik verklap alvast: het staat in het teken van potjes vullen en (net zo snel weer) legen.

Het doel is duidelijk

Het zal geen verrassing zijn, ons doel voor 2020 is duidelijk. Ons nieuwbouwhuis en alles dat daarbij hoort. De oplevering staat gepland voor rond de bouwvak, dus de deadline ligt halverwege het jaar. Dat wordt even flink doorsparen.

We streven er naar om elke maand rond de 3 duizend euro naar de spaarrekening over te maken. Kwestie van doorzetten en volhouden. Klinkt eenvoudig, toch?

Ondertussen…

gaat het saldo eerst omlaag. In januari moeten een aantal grote afschrijvingen worden gedaan. Dit zijn vooral posten die we bewust jaarlijks betalen in plaats van per maand. De zorgverzekering en een bijdrage aan ouders betalen we voor een jaar in 1 keer. Best een uitgave! Daar gaat het spaarsaldo, het keldert ineens flink naar beneden. Niet heel erg motiverend.

Door deze posten vooraf te voldoen wordt de maandlast lager en kunnen we iedere maand meer sparen. Ook weer voor de potjes die we net geleegd hebben natuurlijk.
Het is het eerste jaar even wat lastiger om mee te beginnen, maar als je eenmaal in dit ritme zit is het heel fijn. Dat bevalt ons prima!

Verleidingen

In januari is er ook veel sale in woonwinkels. Heel hoge korting op heel veel dingen die we straks nodig hebben. Straks komt wel steeds sneller dichterbij en het zijn echt goede aanbiedingen. We gaan alleen voor kortingen van 50% en meer en besluiten een aantal hele mooie dingen alvast aan te schaffen. Een hanglamp, een fauteuil en wat schappen. Allemaal dingen van ons lijstje. Allemaal dingen waar we per ongeluk tegenaan liepen. Allemaal dingen die toch best veel geld kosten. We moeten er geld voor van de spaarrekening halen.

We noemen het diepte investeringen. Vooral geen impulsaankopen. Dat zijn het ook echt niet! We hebben er goed over nagedacht en kritisch naar elkaar gekeken voordat we de aankopen deden.

We besluiten wel dat het nu weer even gedaan is met leuke uitgaven. We moeten sparen voor de noodzakelijke dingen, de basis van de inrichting van ons huis.

Overzicht

We herpakken ons sterk en zorgen dat we weer overzicht hebben. De Excel bestanden worden bijgewerkt en we vinden weer tijd om blogs te schrijven. Dit helpt altijd heel goed. Door dingen uit te schrijven wordt er toch een spiegel voorgehouden. Het drukt ons weer even extra met de neus op de feiten. We moeten in een half jaar bijna 20 duizend euro bij elkaar sparen.

Zo dat staat op papier. Helpen jullie ons er aan herinneren?

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie