Sparen

Aangifte doen? Gisteren graag!

06/03/2020

Het is alweer maart! Dat betekent dat er weer aangifte gedaan moet of mag worden. Sommige mensen zien daar enorm tegenop. Wij niet. We kijken uit naar de duidelijkheid.

Ingewikkeld

Leuker kunnen ze het niet maken bij de belastingdienst, wel gemakkelijker. Dat is hun eigen slogan. En dat klopt! Er worden steeds meer gegevens vooraf ingevuld. Je hoeft alleen maar te controleren. Fluitje van een cent. Voor de ‘normale’ situaties in ieder geval.

Je krijgt een uitnodiging om aangiften van je inkomsten van het voorgaande jaar. In maart zijn alle papieren en overzichten die je daarvoor nodig hebt beschikbaar.

Voor ons is 2019 een ingewikkeld jaar. Manlief z’n eigen bedrijfje is al een uitdaging voor ons belasting leken. Hij reserveert iedere maand een deel van zijn omzet voor de belastingdienst. Sinds vorig jaar doen we onze aangifte onder het toeziend oog van een administratie expert.

Vorig jaar verkochten we ons huis met een flinke overwaarde. Dat doen we niet elke dag. En dan kochten ook niet een bestaand huis terug maar een nieuwbouwhuis. Ingewikkeld zeg. We schakelen hulp in van een expert.

Aftrekposten

We zaten twee keer bij de notaris, twee facturen met sterretjes voor bepaalde regeltjes. Die sterretjes geven de extra aftrekposten aan. Dat is niet onaardig.

Dan hebben we ons nieuwe huis (op dat moment nog een hoop aarde) in april in eigendom gekregen. Daarmee begon automatisch ook het betalen van de hypotheek. Tot het moment dat we ons oude huis hebben overgedragen betalen we dubbele woonlasten. Twee hypotheken. Maar achteraf is dat helemaal niet erg, omdat het te maken heeft met onze nieuwe woning voor hoofdverblijf, mogen we de rente van allebei de hypotheken in mindering brengen op ons inkomen.

Aangezien we geen voorlopige teruggaaf ontvingen in 2019 blijft er best een aardig geldbedrag over onder aan de streep. Ons inkomen daalt hierdoor. En dat betekent dat de reservering voor belastingen van manlief niet helemaal nodig is.

En verder…

De precieze cijfers weten we nog niet. Daar mag de professional zijn hersenen nog eens op breken. Wij zijn voorzichtig optimistisch: ons spaartegoed zal in ieder geval stijgen.

Nu hopen dat de aangifte voor 1 mei ingediend kan worden, zodat we ook voor 1 juli bericht van de belastingdienst ontvangen. Precies op tijd voor de oplevering van ons nieuwe huis en alle facturen.

De overwaarde van onze woning staat op de spaar rekening, maar valt onder de bijleenregeling. Daar moet ik me nog eens in verdiepen. De samenvatting lezen jullie snel!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie