Hypotheek verlagen

Afgelost en nu wachten: lang wachten

07/09/2018

Vorige week was een mijlpaal! We hebben voor het eerst extra afgelost op onze hypotheek. We waren euforisch en super trots. Toch is dat gevoel inmiddels wat getemperd. Het duurt dik vier weken voordat alles verwerkt is. En dat is lang, voor een ongeduldig persoon als ik.

Nog 4 weken te gaan

Nadat we onze extra aflossing hadden ingevoerd en bevestigd kregen we in de bankomgeving een brief van de bank. Daarin werd uitgelegd dat het enige tijd in beslag neemt om de extra aflossing te verwerken. Logisch dacht ik in eerste instantie. Maar het duurt ruim vier weken. Wat? zolang? De extra aflossing is dus ook nog niet terug te zien in de online overzichten van de hypotheek. Wel jammer, want stiekem helpt dat inzichtelijk krijgen enorm motiverend. Gelukkig hebben we zelf wel overzichten waarin ik de 1000 euro snel van het annuïteitendeel van de hypotheek aftrek. Zo, dat voelt al een stuk beter. Mijn ongeduld wordt een beetje teruggebracht naar een acceptabel niveau. Maar als ik nu inlog in internetbankieren staat er een blauwe balk in beeld: Tot 4 oktober 2018 kunnen we onze hypotheek niet wijzigen of extra aflossen. Bummer!

Tijdelijk: Geen overzicht

In de periode die de bank nodig heeft voor het verwerken van onze aflossing vallen nog twee reguliere betaal/aflosmomenten. We betalen dus zeker een keer, maar misschien zelfs twee keer, teveel rente omdat de schuld is gedaald. In de brief van de bank staat dit duidelijk uitgelegd. Het bedrag dat we teveel betalen wordt afgelost op de openstaande hypotheekschuld. Waardoor de premie dus nog meer daalt dan dat oorspronkelijk werd aangegeven in het systeem vorige week. Dit is een leuke bijkomstigheid. Iedere daling in de maandlast is mooi meegenomen. Al verwacht ik niet dat het om enorme bedragen gaat, eerder om een paar cent.

Op dit moment weten we eigenlijk helemaal niet wat de gevolgen van de extra aflossing zijn. De openstaande schuld is onbekend, vanwege de verrekening van de teveel betaalde rente op de openstaande hypotheekschuld, en de maandpremie is evenmin inzichtelijk, omdat de tweede verreken-aflossing noem ik het maar even, ook invloed gaat hebben op de uiteindelijke premie. We zullen dus moeten afwachten tot 4 oktober 2018 voordat we weer volledig overzicht hebben in onze hypotheek. Dat zijn nog 4 lange weken…

Voor ons, als nieuwe enthousiaste aflossers is overzicht noodzakelijk. We passen immers grotendeels de drie gouden regels van Annemarie van Gaal, bekend van het TV-programma “Dubbeltje op zijn kant” toe: inzicht krijgen, besparen en meer inkomen (bijvoorbeeld door de verkoop van overbodige spullen).  En op de een of andere manier voelt het tijdelijk geen (volledig) inzicht ineens als een onzekerheid.

Even geen actie

Gevolg van de lange verwerkingstijd bij de bank is, zo merken we nu, ook dat we tot 4 oktober 2018 niet nog eens extra kunnen aflossen als we dat zouden willen. Het maandelijks extra aflossen, zoals we bijvoorbeeld lezen op de blog porterenee, kan bij onze bank kennelijk niet. Nu is het niet zo dat we ineens elke maand zouden kunnen of willen aflossen maar hebben we wel een wijze les geleerd voor de volgende keer dat we willen aflossen: in ons geval kunnen we beter door sparen en ineens een groter bedrag aflossen, dan eens per 2 maanden een kleiner bedrag. In dat laatste geval zouden we immers nooit meer een actueel overzicht hebben van de stand van zaken.

Voor nu wachten we met smart op het nieuwe door de bank bijgewerkt overzicht. En gaan we eind november bezien of we voor het einde van het jaar nog eens extra willen aflossen of toch door gaan met sparen totdat we ineens het volledige boetevrije bedrag kunnen aftikken.

Wat is eigenlijk jouw ervaring met extra aflossen en de verwerking daarvan door de bank? We lezen het graag!

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reply B 14/10/2018 at 09:29

  Dat klinkt als mijn hypotheekbank D*lta Ll*yd. Ik los wel maandelijks vast 1000,- af. Wordt idd laat verwerkt, maar wel voor de maand erop. Je betaalt je hypotheekrente altijd maandelijks achteraf, daaromis het ook enigzins logisch dat het wat langer duurt voor je resultaat ziet. Alsmje aflost in oktober, wordt deze aflossong verwerkt op 1 november en die je dat terug in je maandlast die op 1 december wordt geincasseerd. Maandelijks aflossen kan ook prima. Ik maak gewoon het geld over ovv het hypotheeknummer, leningdeel nummer en “extra aflossing”.

  Begrijp (en voel het zelf ook) wel de ergernis dat het allemaal zo lang moet duren …

  • Reply Carline 21/11/2018 at 18:57

   Hoi B, wat goed dat je maandelijks zo’n mooi bedrag kunt aflossen. Hopelijk gaat dat bij ons ook snel structureel lukken. Fijn dat mijn ergernis gedeeld wordt: iets met gedeelde smart? 😊

  Schrijf een reactie