Nieuwbouw Sparen

Aflossingsvrij en toch aflossingsblij

03/11/2019

Ooit, heel lang geleden had ik een aflossingsvrije hypotheek. En daar ben ik nu aflossingsblij mee. Waarom? Dat lees je hier!

The sky was the limit

In 2007 kocht ik mijn eerste appartementje met (toemalige) vriendlief. We sloten samen een hypotheek af. En zoals toen normaal werd gevonden: een groot deel was aflossingsvrij. Het aflossingsvrije gedeelte los je gemakkelijk met de verkoopprijs af. Niets geks aan dachten we toen. Inmiddels weten we beter! Aflossingsvrij is de uitzondering tegenwoordig. Nieuwe hypotheken mogen zelfs niet meer aflossingsvrij zijn.

Bankspaar

Jaren later kocht ik opnieuw een eigen huisje. Bij het afsluiten van de hypotheek bleek ik een beroep te kunnen doen op mijn “oude rechten” van een aflossingsvrij hypotheek deel. Ik heb toeneen bankspaar constructie genomen. In plaats van aflossen leg ik geld in op een spaarrekening. Die is gekoppeld aan de hypotheek. Je krijgt over die spaarrekening heel wat meer rente dan op een normale spaarrekening. Namelijk net zoveel als je aan rente betaald voor je hypotheek. En zo was er een leuk spaarpotje. Het vult zichzelf, doordat de inleg in de hypotheekpremie zit verwerkt. En ik krijg er aardig wat rente op.

Aflossingsblij

Bij het afsluiten van de hypotheek voor ons nieuwbouw huis was onze adviseur verbaasd. De ” oude rechten” had ze niet bij ons verwacht. Heel even hebben we overwogen de bankspaarconstructie om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Maar de voordelen van deze constructie zijn toch wel heel erg fijn. Inmiddels zit er 21 duizend euro in het spaarpotje en hebben we dat gewoon zo gelaten bij onze nieuwe hypotheek! Een gedeelte van onze nieuwe hypotheek is weer een spaarhypotheek.

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie