Hypotheek verlagen

And counting

21/07/2018
grafiek

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik veel gerekend heb om te kijken of onze eerste stip überhaupt haalbaar is.

Via ons internetbankieren-systeem kunnen we zien dat we boetevrij ongeveer 14500 euro boete vrij mogen aflossen. En zien we dat iedere 1000 euro een besparing van 5 euro per maand oplevert. Dat betekent dat we 60 euro per jaar gaan besparen. Is dat alles?

Door de rentemiddeling zijn we 40 euro per maand gaan besparen. Dat klinkt al een stuk beter. Maar op jaar basis nog geen 500 euro. Leuk! Nog steeds geen enorme klapper.

Via de online hypotheeklastencalculator heb ik op basis van het type hypotheek en de cijfers die daarbij horen in onze situatie veel meer door kunnen rekenen. Daar zie je de bruto en netto hypotheek lasten dalen. De rente gaat omlaag want de schuld wordt kleiner. En het deel aflossing daalt ook.

Dan zie je dat die relatieve kleine bedragen ook al effect hebben. Grote bedragen hebben grootse effecten. Dit motiveert!

Bijvoorbeeld: 14.500 extra aflossen, naast de normale aflossing, verlaagd de schuld met 18.000 euro. Dat is een daling van 13% in een jaar in plaats van de gebruikelijke schamele 2%. En de maandlast gaat met 70 euro per maand (bruto) naar beneden. Now we are talking!

Een positieve lawine

De al bestaande besparing (van 40 euro per maand) hierbij opgeteld zorgt er toch voor dat we de eerste duizend euro voor de extra aflossing van volgend jaar. De lawine-methode wordt dit ook wel genoemd.

De aflossing heeft natuurlijk ook gevolgen voor de hypotheek-renteaftrek en andere fiscale regels, maar daar is het ons niet om te doen. Voor het einde van onze rentevasteperiode in november 2026 zullen de regels nog wel een paar keer gaan veranderen. En de hypotheek-renteaftrek wordt stapsgewijs afgebouwd, dus daar hoef je ook geen rekening mee te houden op de lange termijn.

Het tussen doel van maximaal boetevrij aflossen per jaar lijkt haalbaar, waarschijnlijk niet al in 2018, maar in 2019, en hierdoor gaat er een positieve vibe in ons op! Het zorgt ervoor dat we er samen voor willen gaan.

Wat ons daarbij helpt? Dat lees je in mijn volgende blog!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie