Cash en zo Nieuwbouw

Betaling in termijnen svp!

28/02/2020

Normaal ben ik niet van betaling in termijnen, sterker nog: het liefst betaal ik posten voor een jaar ineens vooruit. Bij een nieuwbouw huis kun je niet anders. Hier leg ik uit hoe dat bij ons geregeld is.

Koopakte

Bij de notaris teken je de koopakte voor het nieuwbouw huis. Eigenlijk is dat op dat moment alleen een stuk grond in ons geval. De projectontwikkelaar verplicht zich gelukkig ook tot de bouw can het huis. In de koopakte van ons nieuwbouw huis staat zwart op wit wanneer we hem daarvoor moeten betalen. Niet wanneer als in op een datum, maar wanneer als in het stadium waarin de bouw zich bevindt. Bijvoorbeeld bij het voltooien van de verdiepingsvloer of bij het waterdicht maken van het dak.

Betaling in termijnen

Het bedrag dat we voor de bouw gefinancierd hebben staat bij de hypotheekverstrekker gereserveerd in het bouwdepot.

We vinden het heel leuk om de bouw op de voet te volgen! Er worden nu pannen gelegd op ons dak. Het wordt steeds echter: een huis! Maar we weten ook dat we dan al snel weer een factuur kunnen verwachten met de volgende betaal termijn. Die termijn betalen we uit ons bouwdepot.

Bij onze bank regelen we dat eenvoudig zelf. En scan van de factuur uploaden, de verplichte velden invullen en de betaling is geregeld! We zijn inmiddels bij termijn vijf van de zeven. Dus het wordt steeds minder spannend om te doen.

Meerwerklijsten

Naast de basis van het huis krijg je gegarandeerd te maken met kleine of grotere wijzigingen in de originele plannen. Die worden vastgelegd in zogenaamde meerwerklijsten. En vanzelfsprekend brengt iedere wijziging kosten met zich mee. Wij krijgen hiervoor een factuur als er wordt gestart met de werkzaamheden waar de meerwerklijst betrekking op heeft. We betalen dan 25%. De rest volgt na oplevering.

Deze facturen zijn op dit moment laag en overzichtelijk, in vergelijking met de termijn facturen. Laatst heb ik hier ook maar eens een betrekking van gemaakt. We hebben, tot dan toe onbewust, meer dan 4 duizend euro al voldaan. Dat scheelt bij de oplevering toch maar mooi.

Eigen geld

Het bouwdepot is een flinke pot geld, waar we heel veel mooie dingen mee kunnen doen om het huis van onze dromen te realiseren. Maar we weten al vanaf het begin van dit avontuur dat het niet genoeg is om al onze dromen te verwezenlijken. Eigen geld in leggen is onvermijdelijk.

De verkoop van ons vorige huis draagt hier voor een groot gedeelte aan bij. Dat is al een hele zorg (lees: bijna 40 duizend euro) minder!

De rest van het benodigde bedrag moeten we zelf bij elkaar sparen. En we zijn heel goed op weg. Uit alle overzichten, waar ik fan van ben zoals jullie weten, blijkt dat we nog maar 20k hoeven te sparen.

We hebben ons het realistische doel gesteld van 4000 euro per maand. Dat betekent dat we over uiterlijk 5 maanden ons volledige begroting gerealiseerd hebben. Dat komt uit op augustus 2020. Met de oplevering in juni en dan nog werkzaamheden door de aannemer en anderen zou dat precies op tijd moeten zijn.

Gelukkig verwachten we nog een meevaller rond de belasting aangifte en de besparing wanneer zoonlief niet meer naar het kinderdagverblijf hoeft. We gaan het doel dus zeker halen!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie