Hypotheek verlagen Nieuwbouw

Bijleen wattes?

10/03/2020

Tijdens de belastingaangifte viel de term voor het eerst. Bijleenregeling. Ok, daar wil ik wel eens induiken. En zoals beloofd, probeer ik de informatie van de belastingdienst te vertalen naar normale mensen taal.

Overwaarde

De bijleenregeling begint te spelen als je je woning met overwaarde verkoopt. Het verkochte huis is dan meer waard dan de hypotheekschuld. Dat komt met de huidige krapte op de woningmarkt, als maar stijgende huizenprijzen, dus heel vaak voor. Zo ook bij ons. We verkochten ons huis met bijna 150 duizend euro overwaarde. Dit vinkje kunnen we dus zetten op de checklist. En wat nu?

We willen dit bedrag vanzelfsprekend investeren in het nieuwbouwhuis. Maar dit moet ook van de belastingdienst. Als je dat niet doet, mag je de hypotheekrente niet aftrekken namelijk. Dit geldt voor alle huizen die je binnen een termijn van drie jaar na de verkoop van het oude huis nog koopt. Bij ons is het gelukkig niet zo ingewikkeld, het is maar 1 huis!

Bepaal eigenwoningreserve

Nou, dan moet je een rekenkundig wonder zijn of kunnen goochelen met cijfers. En welke som je daarvoor moet gebruiken hangt ook nog eens van heel veel zaken af. Kijk dus vooral zelf eens rond op de website van de belastingdienst.
Wij hadden bijvoorbeeld nog geen eigenwoningreserve opgebouwd uit eerdere woningen. Dus dan is het een kwestie de verkoopprijs van ons huis (stel 400 duizend) minus de verkoopkosten (stel 5 duizend) minus de woningschuld (stel 250 duizend). Dus is onze eigenwoningreserve 135 duizend euro.

Woningschuld nieuwe woning

De volgende stap richt zich op het nieuwe huis en de daarbij behorende cijfers. We kochten ons nieuwe huis voor (stel) 600 duizend euro. Daarvoor maken we ook kosten (stel 6 duizend euro). Deze tel je bij elkaar op: 606 duizend euro. De eigenwoningreserve haal je daar weer vanaf: 606 – 135 = 471 duizend euro. Dit bedrag wordt aangemerkt als de woningschuld voor het nieuwe huis.

Daarbij moet weer wat worden opgeteld. Op de website van de belastingdienst staat iets over box 1, dat is het laagste belastingtarief.

U verhoogt de eigenwoningschuld met dat deel van de meegefinancierde financieringskosten dat in box 1 (werk en woning) valt. De berekening hiervoor is: meegefinancierde financieringskosten x (eigenwoningschuld : totale hypotheek).

bron: belastingdienst.nl

Stel dat we 7500 euro aan meegefinancierde finacieringskosten hadden. Als we dan de formule toepassen is dit: 7500 x (471:600)= 5887,50

De totale woningschuld die meegerekend wordt door de belastingdienst is dan 471 000+5887,50 = 476 887,50. Over dit bedrag mogen we de hypotheekrente als aftrekpost opvoeren. De rente was vorige jaar april 2,3%, dus we mogen- met deze fictieve situatie – over iets meer dan 10 duizend euro aftrekposten opvoeren.

Hoera we hebben de puzzel van de bijleenregeling gelegd. Al weet ik nog niet precies wat dit nu precies betekent. Ik ben natuurlijk ook geen fiscalist of belastingexpert. Aan mijn uitleg kun je geen rechten ontlenen. Ik heb meer de vraag: Snappen jullie het?

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie