Cash en zo

Dream on

23/01/2019

Eind december 2018 kwamen we dankzij onze guilty pleassure op een nieuwbouwproject bij ons in het dorp. Onze droomlocatie! En één woning was grote upgrade ten opzichte van ons huidige huis. Meer oppervlakte, en een garage.

Op de informatieavond bij de makelaar hingen de geïnteresseerden met de benen buiten. Toen wist ik het al, dit wordt een mission impossible. Toch hebben we ons, na het bestuderen van de plattegronden, ingeschreven voor dat droomhuis.

Gisteren ontvingen we bericht: we waren niet uit de hoge hoed gekomen bij de loting en staan op de reservelijst met kandidaten. De teleurstelling viel eigenlijk reuze mee. Wat hebben we hier nu van geleerd?

Waardering voor wat we hebben.

Als ik rationeel naar de plattegronden van het huis waarvoor we ons hadden ingeschreven kijk valt me direct één ding op. Vooral op de eerste verdieping is het huis helemaal geen upgrade ten opzichte van wat we nu hebben. De kamers waren oneerlijk verdeeld in afmetingen en vormen. Ik hoorde in mijn hoofd onze tienerkinderen al ruziën over wie de grootste en leukste kamer zou mogen hebben. Iets wat ik me van vroeger kan herinneren van thuis en wat ik mijn kinderen absoluut wil onthouden. In onze huidige woning hebben de kinderen allebei dezelfde afmeting en vorm kamer. En dan hebben ze nu ook een eigen badkamer. Op hun eigen verdieping. Schuine wanden hebben we nu helemaal nergens in huis, en dat is heerlijk praktisch!  En dan hebben manlief en ik nog een eigen verdieping met een royale slaapkamer, een kantoortje en een eigen badkamer. Dus waarom zouden we überhaupt weg willen?

Locatie locatie locatie. Dat is echt de enige reden. Vlakbij de basisschool van de kinderen, nog dichterbij familie. Maar ook daar is iets tegenin te brengen. We wonen nu heel erg dichtbij de uitvalswegen en zitten zo op de ring rond het dorp en de snelwegen. Voor iemand die last heeft van wagenziekte (Jep, that’s me) ideaal. We hebben nu vrij uitzicht over de weilanden, heerlijk om geen overburen te hebben. En de afstand tot school is eigenlijk ook prima te fietsen. Dus waar hebben we het over?

Winst

Met goede hoop om onze droomwoning toegewezen te krijgen hebben we wel alvast financieel dingen uitgezocht. We hebben een waardebepaling voor onze huidige woning laten doen. We wisten dat de huizenprijzen waren gestegen, maar wat dat voor ons huis zou betekenen? Geen idee. Na een rondje door de woning en wat tips van de makelaar om te verbeteren werd er een vraagprijs geadviseerd. Onze woning is iets meer dan een ton meer waard geworden in 4,5 jaar tijd! En dan is de verwachting dat er nog wel boven de vraagprijs geboden gaat worden. Als we het tenminste te koop zouden zetten. En dat doen we dus niet. We rekenen ons niet rijk, want het geld blijft gewoon nog in stenen zitten. We halen er ook geen ander voordeel uit, omdat wij gekocht hebben met NHG. De renteopslag verlagen is dus ook niet aan de orde.

Wel doet het ons goed om te weten wat we waard zijn! En dat gevoel is pure winst.

Een andere stap die we hebben gezet is onderzoeken wat we zouden kunnen financieren als we een ander huis zouden willen kopen. Aangezien manlief nog geen vol jaar zzp-er is, waren de verwachtingen heel laag. We dachten echt niet voor elkaar te kunnen krijgen, tot dat eerste jaar verstreken zou zijn. Toch hebben we contact gelegd met een financieel expert die zich specialiseert in zzp-ers. En wat blijkt, met een goed verhaal over werkervaring, type werkzaamheden en carrièrekansen is er ook voor net gestartte zzp-ers veel mogelijk! Nu speelt mijn stabiele basis en de overwaarde van ons huis ook een rol in dat verhaal natuurlijk. Maar al met al viel het ons heel erg mee. We zouden zelfs een huis van rond de zeven ton kunnen financieren. Maar dat willen we eigenlijk helemaal niet! Ik krijg het al benauwd als ik het typ. Zo’n hoog bedrag! De maandlast wordt torenhoog en dan te bedenken dat we gedurende de bouw dubbele lasten moeten dragen. Ik moet er toch niet aan denken.

Beide benen op de grond

We hebben veel geleerd van deze hele ervaring! Belangrijkste is toch wel dat we blij moeten zijn met wat we hebben. Een groot genoeg, praktisch ingedeeld, fijn gelegen huis. Dat ook nog eens zorgt voor financiële vrijheid: we zullen niet snel meer onderwater komen te staan en dat is geruststellend. De maandlasten voor deze woning zijn heel goed te behappen en geven ons mogelijkheid om te sparen. We weten wat ons huis waard is en wat er mogelijk is qua financiering. Iets wat ik niet van te voren had verwacht eigenlijk, maar deze duidelijkheid stilt de spreekwoordelijke honger naar meer, beter, groter.

De makelaar heeft bij de waardebepaling wat punten aangestipt in huis die verbeterd moeten worden. De meeste hiervan stonden al op ons lijstje om aan te pakken. Dit hebben we dan ook gelijk gedaan. De gemakkelijke klusjes hebben we zelf opgepakt en dat geeft veel voldoening. Aan het einde van het klusweekend, zeiden we tegen elkaar: waarom hebben we dat niet veel eerder gedaan. Dit gevoel willen we nog even vasthouden! En er is nog genoeg groots te realiseren in ons huis, maar daarover later meer.

Ons goede voornemen voor 2019 is dan ook om nog meer puntjes op de i te zetten in huis en met volle teugen te genieten van wat we hebben! En vol te gaan voor sparen en besparen.   

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie