Cash en zo Nieuwbouw Sparen

Even op een houtje bijten, valt reuze mee!

27/11/2019

Toen we begonnen aan ons avontuur om een nieuwbouwhuis te bouwen, vreesde ik het ergste. Meer dan een jaar dubbele lasten dragen en dan ook nog moeten sparen voor alle noodzakelijke meerwerkkosten. Ik zag het somber in. Inmiddels zijn we een half jaar verder. Het valt ons reuze mee. Hier lees je hoe we het aanpakken.

Dubbele lasten

Tot het moment dat ons huis verkocht werd betaalden we braaf de hypotheek en alle vaste lasten voor dat huis. De hypotheeklasten bedroegen alleen al 1275 euro.

Vanaf april kwamen daar ook de kosten voor de grond van ons nieuwbouwhuis bij. Per fase van de bouw komt hier een percentage van het resterende bedrag bij, bijvoorbeeld bij de begane grond vloer en de eerste etagevloer. Zoals ik al eerder met jullie deelden, ging er iets fout met de betaling van deze hypotheek. Het maandbedrag werd uit het bouwdepot betaald. Dit daalde hierdoor sneller dan dat we van te voren bedacht hadden. Maar we konden ook meer sparen, want het bedrag hoefde niet van onze rekening af. Inmiddels is dit hersteld.

We betalen nu 1200 euro huur voor onze tijdelijke huurwoning en bruto 1800 euro voor de hypotheek. We houden hier rekening mee in het budget van de maand.

Het is veel geld, dat realiseer ik me! Maar onze gezamenlijke inkomsten zijn ook flink toegenomen.

Dubbele inkomsten

Voorheen reserveerde manlief een bedrag voor zijn pensioen. We hebben samen besloten dit voor 1 jaar op te schorten en dit bedrag te investeren in het nieuwbouwhuis. Hierdoor kunnen we structureel veel meer sparen. Ook ik draag een (klein) steentje bij. Ik neem minder ouderschapsverlof op dan voorheen, waardoor mijn salaris een klein beetje is gestegen. Mijn gehele salaris inclusief bonus komt nu ten goede van de gezamenlijke financiën. Voorheen hielden we beiden een budget over voor privé uitgaven. Dat is nu anders. Ik merk dat ik hierdoor nog bewuster omga met ons geld en minder uit geef aan “onzin” voor mezelf.

We hebben daarnaast nog een onbewuste spaarpotje. We maken als sinds maart 2019 geen gebruik van de voorlopige teruggaaf. Het zou allemaal zo ingewikkeld worden, dat we die hebben stopgezet. Bij de belastingaangifte kunnen we dus nog van aardig wat hypotheekrenteaftrek profiteren. Van zowel het oude huis als het nieuwe huis. Ook de aftrekposten bij de aanschaf van een nieuwe woning, al hoewel beperkt omdat we vrij op naam hebben gekocht, kunnen we opvoeren. Stiekem gaat dat ook nog om een aardig bedrag.

You Might Also Like