Cash en zo

Gewoonte: analyseer je gewoonte

25/11/2019
verbouwkosten

Geld uitgeven, het is zo gewoon en sommige uitgaven waren, zijn of worden een gewoonte. Waarom maken we er dan geen gewoonte van om er eens uitgebreid bij stil te staan. Wij doen het elke maand! Jij ook? Hier lees je waarom het loont.

Inzicht is essentieel

We houden in huize cashenzo een Excel bestand bij. Inkomsten, vaste lasten, variabele lasten in een aantal categorieën opgesplitst en spaarpotentie. Dat deden we al, maar door alle veranderingen hebben we dat even losgelaten. Opnieuw de draad weer oppakken blijkt heel nuttig en geeft me een fijn idee.

Op deze manier zie je in 1 overzicht waar je geld naartoe gaat. En is dat allemaal terecht en/of nodig? Wij ontdekten door dit overzicht bijvoorbeeld dat we nog verzekeringen hadden lopen die gekoppeld waren aan onze oude woning. Waren ze nog nodig? Nee eigenlijk niet. Dus opzeggen! Het scheelt ons 30 euro per maand. Geen wereld bedrag, maar we kunnen het nu heel goed ergens anders aan uitgeven!

Confronterend

Ook werd weer eens heel duidelijk dat thuisbezorgd een valkuil is. Toen ik had opgeteld hoeveel geld we hieraan kwijt waren,  schrok ik ervan! Per keer wordt er zo 40 euro afgeschreven. Doen we dus niet meer. Helemaal omdat de supermarkt heel dichtbij is.

September blijkt bij ons een dure maand! Heel veel verjaardagen en feestjes. Dat wist ik natuurlijk eigenlijk al wel, maar dat we daar zomaar 150-200 euro aan uitgeven? Ik had geen idee. Daar moeten we volgend jaar dus rekening mee houden!

Foutje bedankt!

Een andere reden waarom het belangrijk is om overal boven op te zitten is dat je foutjes ontdekt. Met overal bedoel ik inkomsten en uitgaven! Een aantal voorbeelden van alleen al de laatste 2 maanden.

  • Door de verhuizing had ik mijn reiskostenvergoeding aangepast. Nu blijkt dat dit is stopgezet in plaats van gewijzigd. Foutje van het systeem, kan gebeuren! Maar als ik niet op had gelet was ik toch een dief van mijn eigen portemonnee geweest.
  • Ook teveel salaris ontvangen is iets waar je scherp op moet zijn! Door een wijziging in mijn rooster (ja, er verandert nogal veel de laatste tijd) kreeg ik ineens teveel salaris. Bleek dat mijn ouderschapsverlof niet was ingehouden. Gelukkig viel het me gelijk op, anders had ik maanden later ineens een correctie gekregen.
  • Ik vond het vreemd dat het bedrag van onze hypotheek voor de nieuwbouw niet van onze rekening werd afgeschreven maar uit het bouwdepot werd voldaan. Na een aantal maanden twijfelen heb ik toch de hypotheekverstrekker en de adviseur maar eens gebeld. Inderdaad, dat was gek en werd direct aangepast in de systemen. Nu hebben we dubbele lasten, maar betalen wel met bouwdepot wel voor de facturen van de bouw. Zoals het hoort.
  • Nog 1 voorbeeld met een cliffhanger dan. We hebben een ander pakket bij de internetprovider afgesloten. Nu is de afschrijving van het oude pakket normaal doorgelopen maar ook de nieuwe afschrijving gedaan. Wordt dit automatisch gecorrigeerd of moeten we hier zelf achteraan?

We gaan het zien!

You Might Also Like