Cash en zo

Happy new savings!

01/01/2019

Een nieuw jaar! Voor velen een startpunt van nieuwe gewoontes en goede voornemens. Laten we elkaar blijven motiveren en inspireren om ook dit jaar sparen hoog op het lijstje te krijgen, hebben en houden!

Je hoeft natuurlijk niet aan het begin van een nieuw jaar te starten met budgetteren, krijgen van inzicht en besparen. Dat hebben wij zelf ook niet gedaan. Het begin van het jaar is wel voor iedereen hét moment om stil te staan bij veranderingen voor het komende jaar en het maken van een realistisch plan.

Inkomsten zullen stijgen

Eerst breng ik in kaart wat er in 2019 voor huize CashEnzo staat te veranderen en welke financiële gevolgen dit met zich meebrengt.

Manlief en ik verwachten allebei een stijging van de inkomsten. Manlief heeft een vliegende start gehad als zzper en kan zijn tarief verhogen door meer ervaring en expertise maar ook door krapte in de sector. Voor mij als ambtenaar betekent dit een trede erbij in mijn salarisschaal, maar ook vanwege de CAO- afspraken een eenmalige uitkering in januari en een salarisverhoging per juli van dit jaar.

Mooie vooruitzichten waar we bij het plannen rekening mee kunnen houden.

Maar er zijn ook ontwikkelingen die een (gering) negatief effect hebben op de financiën. Dochterlief is van februari namelijk ook op vrijdagmiddag vrij. Ik ga om dit op te vangen extra ouderschapsverlof opnemen. Mijn salaris zal dus ook weer wat dalen. Verwachting is nu dat de trede salarisverhoging en het extra ouderschapsverlof elkaar op zullen heffen.

Veranderingen in vaste lasten

We hebben extra afgelost op de hypotheek waardoor de maandlast is gedaald. Hoera! We betalen de zorgverzekering vooraf, wat in de maandlast scheelt natuurlijk. Maar we sparen dat bedrag maandelijks zodat we in 2020 weer kunnen besparen op de premie. 

De oudste gaat vanaf februari naar school. Een emotioneel moment voor ons, zo voorspel ik vast. Maar financieel gezien brengt het ook verandering met zich mee. De netto kosten voor kinderopvang dalen daardoor iets. Hoeveel precies is lastig te voorspellen, omdat de tarieven omhoog zijn gegaan per 1 januari. Maar ook de kinderopvangtoeslag wordt veel minder. Een tweede kind is procentueel veel goedkoper. En ons tweede kind wordt nu voor de belastingdienst eerste kind.

We gaan wel weer kosten maken voor overblijf/lunch opvang voor dochterlief, maar hoeveel?  Hier heb ik nog geen idee van. Gelukkig hoeven we geen beroep te doen op BSO, wat natuurlijk altijd scheelt. 

Externe ontwikkelingen

Er zijn ieder jaar wel een aantal wijzigingen in het belastingstelsel die gevolgen hebben voor iedereen. Dit jaar is dat de BTW verhoging die naar verwachting iedereen ongeveer 300 euro gaat kosten. De hypotheekrente wordt verder afgebouwd wat ook gevolgen heeft voor het besteedbaar inkomen.

En dan zijn er nog aanvankelijk positieve berichten die er toch voor zorgen dat je meer gaat betalen. Waar ik aan denk als ik dit typ? De huizenprijzen stijgen alsmaar verder, maar dat betekent ook dat de grondslag voor de WOZ belasting en gemeentelijke belastingen stijgt. Deze facturen vallen gegarandeerd hoger uit dan afgelopen jaar het geval was! Gelukkig hebben we hier in onze reserveringen rekening mee gehouden. Hopelijk is dit ook voldoende.

Waar houd jij rekening mee het komende jaar?

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie