Hypotheek verlagen

Hoe los jij af?

06/08/2018

Naast het schrijven van ons blog lezen we ook graag de ervaringen van anderen. Het inspireert ons om onze eigen spaarplannen, doelen en aflossingspatronen tegen het licht te houden en te bespreken. Zo ook het vraagstuk wanneer we aflossen. Maandelijks of eens per jaar?

Voordelen maandelijks aflossen

De voordelen voor maandelijks aflossen zijn eenvoudig op te sommen: het hypotheekbedrag gaat snel naar beneden, met kleine stapjes weliswaar maar toch. Dat betekent dat ook de rente iedere maand direct naar beneden gaat. Als je dit doorrekent op de gehele looptijd van de hypotheek scheelt dit aan het einde van de rit een groot bedrag aan rente. En je maandlast gaat direct een paar euro naar beneden.

Nadeel maandelijks aflossen

Grootste nadeel van maandelijks aflossen op je hypotheek is natuurlijk dat je het geld niet meer tot je beschikking hebt voor eventuele onvoorziene kostenposten later in het jaar. Dat is nou precies de reden waarom wij vooralsnog niet maandelijks aflossen. Manlief is nog niet zo heel lang geleden als zzp-er gestart. Dit betekent dat er meer geld binnenkomt over het algemeen, maar het geld komt ook minder regelmatig binnen. Iets meer achter de hand houden is dus wel fijn.

Eerder schreef ik ook dat we voor dit jaar nog wat upgrades aan de woning hadden voorzien, waarvan we ook niet precies weten wat dit zal gaan kosten. Met name de zonnepanelen is nog onduidelijk op dit moment. Nog een reden om nu niet direct het bedrag dat we over houden aan het einde van de maand extra af te lossen op de hypotheek.

Achter de hand

En dan lees je ook nog in het nieuws dat Nederlanders in het algemeen te weinig spaargeld hebben. Jup daar horen wij ook bij! Op dit moment hebben wij ongeveer de helft van het aan te raden spaarbedrag apart gezet. Maar of we die €22.000 ooit halen? Ik betwijfel het.

Met de huidige spaarrente levert sparen niet veel op. RTL-Z maakte het volgende rekenvoorbeeld, waarin wordt uitgelegd dat het verdubbelen van je inleg tegen de actuele rente van 0,03% maar liefst 2311 jaar gaat duren. Wat? Zo lang! De drang om te sparen voor het sparen verdwijnt ineens als sneeuw voor de zon!

Helemaal als je beseft dat we wel 3,24% rente betalen op de hypotheekschuld. Een rekensom is niet eens nodig om te zien dat het aflossen van de schuld meer oplevert dan sparen op dit moment. En daar hoef je echt geen econoom voor te zijn.

Onze aanpak

We sparen structureel €400 per maand vooraf. En daarnaast sparen we aan het einde van de maand wat er over blijft. Zoals ik het nu voor me zie bekijken we eind november of begin december hoeveel we definitief over hebben en kunnen missen. Dit bedrag lossen we in één keer extra af op de hypotheek, zodat dit nog wel verwerkt kan worden door de bank voor het financiële jaaroverzicht van 2018. De maandlast gaat in eens met een sprong naar beneden in het nieuwe jaar.

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie