Sparen

Hoger doel

29/01/2019
spaarpot

In ons spaarplan van 2019 stond een spaarpotje met de naam: hoger doel. Dit was vaag, te vaag. Een spaardoel moet zo concreet mogelijk zijn, zodat het motiveert om er dingen in het dagelijks leven voor te laten. Onze spontane actie om ons in te schrijven voor een nieuwbouwproject gaat niet door. Wij kunnen ons hoger doel verder gaan invullen. Of nou ja hoger doel? Er zijn nogal wat wensen die we in 2019 willen realiseren met dit spaargeld.

Uitdaging 2019

De vorige keer schreef ik al over onze spaar-uitdaging voor 2019. We willen ons spaargeld, waarvoor nog geen bestemming is voorzien, dit jaar verdrievoudigen. Van vijf naar vijftien duizend euro spaargeld. Het doorrekenen van ons geplande spaarpatroon voor komend jaar laat zien dat dit haalbaar is! Een haalbaar en realistisch doel stellen is belangrijk omdat dit motiveert om door te gaan met sparen. Als je merkt dat je niet op schema loopt, ben je geneigd om het op te geven en de uitdaging helemaal los te laten. Denk maar aan alle pogingen om af te vallen: zodra je een koekje of snoepje hebt gegeten wordt er vaak gedacht: vandaag is toch al verpest. Met als gevolg dat de hele zak snoep leeggegeten wordt.

Om ervoor te zorgen dat we iedere maand netjes vooraf het gepland spaarbedrag over maken naar de spaarrekening heb ik reminders in onze digitale agenda gezet. Dit doe ik nu al bijna een jaar en het helpt. Ik merk dat het een gewoonte begint te worden. Zodra het salaris is overgemaakt naar de gezamenlijke lopende rekening sla ik aan het sparen. Manlief stuur ik een update van hoeveel er naar welk potje is gegaan. Voor ons is de uitdaging om gedurende de maand geen geld te verkwisten en ons aan het weekbudget te houden. Op die manier kunnen we ook aan het einde van de maand nog een leuk bedrag sparen. Bij het doorrekenen van de haalbaarheid van onze spaaruitdaging ben ik redelijk voorzichtig geweest. Het bedrag dat we maandelijks achter sparen is hierin “maar” 300 euro. Ik voel dus een uitdaging om dit bedrag te overtreffen! De trend van 2018 was dat we een paar maanden toch een mooie 500 euro achteraf konden sparen. Dat zou nog eens leuk zijn voor 2019! We zetten alles op alles om dit te bereiken.

Wat is jouw uitdaging voor 2019 en hoe zorg je ervoor dat je dit bereikt?

Ons hogere doel

Dan is het tijd om te bepalen waar we het allemaal voor doen. Bij veel mensen staat reizen hoog op het lijstje. Wij hebben onze vakanties met het gezin al voorzien van een speciaal spaarpotje. En een grote verre reis, daar zijn de kinderen op dit moment nog te klein voor. Een andere huis staat in ieder geval ook niet op ons lijstje. Wel hebben we nog wat dingen op ons wensenlijstje voor in en om het huis. Tegelijkertijd hebben we ook de wens om maximaal af te lossen op onze hypotheek. We kunnen het geld maar één keer uitgeven, dus het is tijd voor een prioriteiten brainstorm!

Er zijn een aantal dingen in en om het huis die geld kosten, maar geen aanslag zijn op ons spaarbudget. Dit kunnen we bekostigen met de maandelijkse inleg op onze gezamenlijke rekening. Uiteraard heeft dit wel gevolgen voor het spaarbedrag aan het einde van de maand. We gaan de werkzaamheden daarom een beetje verspreiden over de verschillende maanden. 

We hebben eind januari al een afspraak ingepland om de mechanische ventilatie te vernieuwen en de leidingen schoon te maken. Hiervoor zullen we een beroep moeten doen op ons spaargeld. De offerte is te overzien, zodat de invloed op onze uitdaging beperkt zal blijven.

De trouwe lezers weten dat we in 2018 bezig zijn geweest met het aankleden van onze slaapkamer. Alleen de raambekleding moet nog worden aangepakt. Er hangen nu al bijna 5 jaar donker bruine gordijnen, van de vorige bewoners nota bene. Functioneel maar absoluut niet onze keuze. En nu de rest van de slaapkamer er zo luxe en rustgevend uitziet met de nieuwe vloer, behangen wanden, staande spiegel en planten zijn de gordijnen steeds meer een doorn in het oog. Het vinden van nieuwe raambekleding is nog een uitdaging, vanwege het grote raamoppervlak (van grond tot plafond over de hele breedte van de kamer) en vanwege de beperkte bevestigingsmogelijkheden (bijna geen raamkozijn). Het vinden van iets moois dat ook nog geschikt is, wordt een uitdaging. Ik ga er vanuit dat dit een aardige kostenpost met zich mee zal brengen.

Als alles volgens plan gaat zouden we ongeveer de helft van ons spaardoel kunnen gebruiken om onze hypotheek af te lossen. Dat is niet het maximaal toegestane bedrag, maar wel een mooi resultaat als je bedenkt dat we dan ook in 2019 weer mooie dingen in huis hebben gerealiseerd. En ons woongenot is ook zeker wat waard!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie