Sparen

Make it happen

12/01/2019
spaarpot

De laatste jaren maak ik een spaarbegroting voor het komende jaar. Welke spaarpotjes willen we vullen en misschien nog wel belangrijker: hoe gaan we ze vullen. Hieronder neem ik jullie mee in onze plannen voor 2019!

Doelen stellen

Allereerst is het belangrijk om doelen te formuleren die nodig zijn. Wat je nodig vindt verschilt natuurlijk van persoon tot person. Voor ons zijn dat de spaardoelen om vooruit te lopen op grote uitgaven. Zoals onze spaarpot voor de zorgverzekering 2020. We hebben de premie voor 2019 alvast vooruit betaald. Dat scheelt in maandlast het komende jaar. Om ook volgend jaar de premie een jaar vooruit te kunnen voldoen reserveer ik een maandelijks bedrag met dit specifieke doel. Ook de spaarpot Zilvervloot vinden we belangrijk om elk jaar op 2 januari vol te hebben staan. Dan hebben de kinderen na 10 jaar als het goed is recht op een 10% bonus. Het stelt ons ook gerust om gedurende het jaar te sparen voor de grote kostenposten die jaarlijks terugkeren rond onze eigen woning. De WOZ-belasting en gemeentelijke belasting is ieder jaar toch een flink bedrag. Fijn als je weet dat dit in principe gewoon al klaar staat in een apart potje en je er niet wakker van hoeft te liggen. Hiervoor is de Reserveringen spaarpot bedoelt.

Vervolgens zijn er spaardoelen die helemaal niet noodzakelijk zijn, maar het leven wel leuker maken en bovendien motiverend werken. Ze maken het gemakkelijker om geld niet uit te geven aan extraatjes op korte termijn. Ze helpen je om een grotere uitgave mogelijk te maken. Bij ons is dat in ieder geval Vakantie. De naam spreekt voor zich. Maar ook Besparingen motiveert ons. Het maakt duidelijk hoeveel we al bereikt hebben door maatregelen te treffen. We beseffen ons dat dit geld nu op een andere manier kunnen besteden dan dat we voorheen deden. We kunnen het geld uit dit potje gebruiken om nog meer besparingen te realiseren, bijvoorbeeld door de maandlast van de hypotheek verder te verlagen. Wat een mooi sneeuwbaleffect oplevert.

En dan is het ook nog handig om een spaardoel zo concreet mogelijk te maken, want als je weet waarvoor je het allemaal doet gaat het sparen ineens veel gemakkelijker. Bij ons is het spaardoel nog niet heel concreet: de zonnepanelen hebben we opgegeven zoals jullie weten. Andere investeringen of aflossing op de hypotheek passeren de revue. We hebben een guilty pleasure die soms tot (kortstondige) dromen leidt die van invloed zijn op ons hogere doel. Daarom hebben we maar een spaarpotje met een vage naam opgenomen. Al acht ik de kans groot dat we in 2019 een nieuwe auto zullen moeten gaan kopen met behulp van dit geld.

Praatjes vullen geen gaatjes

Leuk, al die verschillende spaardoelen met bijbehorende spaarpotjes. Maar ze moeten wel allemaal gevuld worden. En we moeten ook bepalen wanneer een potje vol zit. Ook hier hebben we samen over nagedacht en besluiten overgenomen. Sommige potjes zijn heel eenvoudig: de Zilvervloot vult zich bijna automatisch en heeft ieder jaar opnieuw het doel om 1200 euro bij elkaar te sparen (linkje toevoegen). Maar de meeste doelen bepalen we zelf en moeten we ook zelf zien te vullen.

Een aantal doelen willen we bereiken door maandelijks direct na het ontvangen van onze salarissen een bedrag in te leggen:

Zorgverzekering 2020 (12 maanden 210 euro is 2520 euro) Reserveringen (12 maanden 200 euro is 2400 euro) en Besparingen (12 maanden 200 euro is 2400 euro). Het Vakantie spaarpotje vullen we door middel van mijn vakantiegeld en het bedrag dat manlief matcht vanuit zijn zzp-inkomen. Als het goed is, is dit potje dan in 1 keer gevuld. Het hogere doel gaan we realiseren door aan het einde van de financiële maand het bedrag dat nog over is gebleven aan toe te voegen. In 2018 is het, sinds de start van dit blog, heel vaak gelukt om 500 euro per maand in te leggen. Maar of dat voor 2019 ook realistisch is, moet ik nog bezien. Voor 2019 stellen we het doel op 3600 (12 maanden 300 euro).

En dan zijn er nog (on)verwachte meevallers zoals de teruggaaf inkomstenbelasting en hopelijk ook de energie-afrekening. Omdat ik geen idee heb of en hoeveel dit gaat zijn heb ik deze nog niet opgenomen in de planning.

Manlief en ik hebben ook allebei een prive-rekening met een bijbehorende spaarrekening. We hebben afgesproken dat we af en toe bekijken of we allebei extra willen inleggen in onze gezamenlijke spaarpot en met welk concreet doel.  

We gaan jullie halverwege het jaar een voortgangsrapportage uitbrengen!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie