Cash en zo Sparen

Mijlpalen!

28/02/2020
cash

We hebben de nodige Excel bestanden met overzichten. Om de voortgang bij te houden van ons spaartegoed en de daling van de hypotheeklasten. Handig en ook heel leuk. Het werkt motiverend. Voor jou ook?

Spaarupdate

Door de ontwikkeling van ons spaargeld bij te houden in een Excel bestand krijgen we heel veel inzicht. En meer inzicht dan de app van de bank geeft. We zien zo niet alleen het saldo van de rekening, en de bij- een afschrijvingen. Maar we zien ook op een iets hoger niveau wat er veranderd is.

We hebben bijvoorbeeld een spaardoel van 4000 euro per maand. Dit is wat we nodig hebben om ons droomhuis te realiseren. In het Excelbestand zien we snel of we dit iedere maand halen.

Als we het halen voelt dit heel erg goed! En benoem ik dit ook expliciet aan manlief. Romantisch aan de keukentafel of tijdens het tandenpoetsen.

Maar als we het doel niet halen gaan er alarmbellen af! Zo was januari een minder goede maand. We kochten wat dingen voor ons uiteindelijke doel: ons huis. Dat konden we verantwoorden. Maar het deed ons ook realiseren dat we niet zomaar geld over de balk moeten ‘smijten’ en de focus op sparen moet blijven.

En dat is februari goed gelukt. Ik schreef er hier al over. Het inkomen van vriendlief moet nog definitief binnenkomen, maar ik voorzie geen problemen. Er is al 1500 euro naar de spaarrekening overgemaakt. onder andere dankzij het pinsparen! De overige 2500 euro volgt volgende week. Als het niet meer is. We halen ons spaardoel deze maand zeker!

En de titel van deze blog is natuurlijk niet voor niets mijlpalen. We doorbreken deze maand de magische grens van 60 duizend euro!

Hypotheekupdate

Onze hypotheek voor het nieuwbouwhuis bestaat uit drie delen. Een oud bankspaar deel en een oud annuiteiten deel die we mee hebben genomen van de oude huizen. En natuurlijk een nieuw deel, voor ons droomhuis.

Al die delen maken het totaal plaatje wel lastiger te doorgronden. De oplossing ligt voor de hand: een Excel! Per hypotheekdeel houdt ik de wijzigingen bij. En dan natuurlijk de totale maandelijkse veranderingen in een overzicht. Ja ik weet het, lekker nerdy!

Maar door deze overzichten zie je wel waar je het voor doet in mijn optiek. Die maandlast betalen aan de bank zodat het huis steeds meer van jezelf wordt. Ik zie bijvoorbeeld dat het bedrag dat we aan rente betalen elke maand een beetje daalt. En we elke maand een kleine klein beetje meer aflossen. Het gaat om tientallen centen, ik weet het. Maar het maakt het gevoel niet minder!

Door de Excel en het overzicht besef ik dat ik vanavond tijdens het tandenpoetsen nog een mijlpaal kan delen. Dubbel feest! We hebben op dit moment meer dan 30 duizend euro afgelost en gespaard op onze hypotheek.

Zoals ik al zei is de spaarhypotheek nog van twee huizen geleden, (opnieuw) afgesloten in 2012. En daar zit het grootste deel van die 30 duizend euro in. Dit bedrag hebben we niet in 9 maanden, de looptijd van onze huidige hypotheek, bij elkaar gespaard. Maar dat doet niet af aan het feit dat we het wel gespaard hebben in onze huizencarrière! En dat het bijdraagt aan het stukje bij beetje meer eigenaar worden van ons huis.

We gaan dus met een goed gevoel het weekend in!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie