Nieuwbouw

Net zzp-er, toch hypotheek!

02/11/2019

Manlief was nog geen heel kalender jaar aan zijn zzp-avontuur begonnen en toch hebben we een hypotheek gekregen. In deze blog lees je hoe en geven we tips om het voor elkaar te krijgen.

3 boekjaren aanleveren s.v.p

Nadat we ons in hadden geschreven op het nieuwbouw project, zijn we gelijk de financiën ingedoken. De kans was klein, maar stel dat we worden ingeloot dan willen we ook wel gelijk weten waar we aan toe zijn. Is het financieel ook haalbaar om onze droom achterna te gaan?

Op de websites van de grote hypotheekverstrekkers raken we ontmoedigd. Overal wordt vereist dat je 3 jaarrekeningen moet aanleveren. En tsja die heb je niet als je nog niet zolang voor jezelf bezig bent.

Veel banken adverteerden met slogans als “een hypotheek als zelfstandige, vanaf 1 jaar al mogelijk”. Maar 9 maanden zijn nu eenmaal geen jaar. Dus wat nu?

Tip 1: De beste tip die we iedereen kunnen geven is: geef niet op!

Zoek een gespecialiseerde financieel adviseur, die veel ervaring heeft met het regelen van hypotheken voor zzp-ers. Ze bestaan! Wij zijn heel goed geholpen door onze adviseur. Zij had veel ervaring en goede relaties met verschillende hypotheekverstrekkers. De investering hiervan was het meer dan waard!

Tip 2: Wees goed op de hoogte van je eigen financiën en deel deze proactief.

We hebben zelf veel input geleverd over onze bestaande financiële situatie. We wisten hoe onze hypotheek in elkaar stak. De stabiele inkomsten van ondergetekende speelde een grote rol in het verkrijgen van de hypotheek. En we hebben veel profijt gehad van het feit dat de carrière van manlief in vaste dienst naadloos aansloot op wat hij als zzp-er doet. Vooral voor dat laatste hebben we een uitgebreid verhaal op papier aangeleverd. Maar ook de accountant heeft op ons verzoek kwartaal rapportages en prognoses voor de komende jaren opgesteld.

Tip 3: Begin heel vroeg met het regelen.

Vlak na de inschrijving zijn wij al begonnen met het contact leggen met onze adviseur. Met de hypothetische situatie dat we zouden worden ingeloot. Dit hebben we altijd eerlijk aan haar gecommuniceerd. Vroeg oriënteren is belangrijk om je eigen verwachtingen te manager. Maar je hebt er ook in een later stadium profijt van. Na het telefoontje van de makelaar konden we snel tot actie over gaan!

Tip 4: Verwacht niet teveel keuzes.

Het verstrekken van een hypotheek aan een zzp-er is risicovoller. Helemaal als er nog geen jaarcijfers zijn. Er zijn daardoor maar een paar banken waar je kunt gaan shoppen. Bij ons bleef er zelfs maar 1 optie over.

Tip 5: Heb geduld!

Onze adviseur heeft veel voor ons betekend achter de schermen. Er was vaak telefonisch contact over onze situatie om de aanvraag in goede aarde te laten vallen. En toch…Het indienen van de offerte aanvraag duurde lang. De beoordeling door de bank, met een dubbele toetsing duurde lang. Het ontvangen van de offerte duurde lang. Al met al is ons geduld aardig op de proef gesteld. En het is gelukt!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie