Hypotheek verlagen Nieuwbouw

Nieuwbouw financieren

20/11/2019

Een nieuwbouw huis toegewezen gekregen, super gaaf! En dan? Wel handig om het ook te kunnen betalen. Jaaropgaves erbij en rekenen maar! Maar we hadden ook al een huis. Hoe ziet het totale plaatje er dan uit? Hier lees je onze ervaring!

Papieren regelen

Daar begint het natuurlijk allemaal mee. Het draait om het aantonen van cijfers. Kunnen wij de bank geruststellen, waardoor zij ons een lening wilt verstrekken? Een werkgeversverklaring van ondergetekende was zo geregeld. Jaarcijfers van manlief lukte ook nog wel, zoals jullie hebben kunnen lezen in ons vorige blog.

Maar ook de aktes van de vorige hypotheek, inclusief de bijbehorende verzekeringspapieren, noem het maar op. Wij hadden alles netjes in mappen op zolder staan. En toch, kom je af en toe iets tegen wat onvindbaar blijkt. Terwijl je zeker weet dat je het netjes en logisch hebt weggeborgen. We leggen maar een nieuwe (digitale) administratie aan voor de koop van dit huis.

Hoogte nieuwe hypotheek?

We wisten natuurlijk de koopprijs van ons nieuwbouw huis, maar dan? Hoeveel kosten komen er nog bij? Er zat bijvoorbeeld geen keuken inbegrepen, de badkamers waren krap begroot. Op internet vind je wel indicatieve prijzen, maar of dat helemaal overeen kwam met onze wensen? We hadden werkelijk geen idee. Uiteindelijk werd ons lijstje met meerwerkopties bepaald door het bedrag dat we volgens onze adviseur maximaal extra konden financieren. Daar hebben we een breakdown van gemaakt voor bepaalde stelposten. Maar het bleef het betere natte vinger werk. We besloten 50 duizend euro mee te financieren.

Overwaarde te verkopen woning

Nog zo’n onzekere factor. We hadden overwaarde dat wisten we wel. En daar waren we heel blij mee. Maar op het moment dat het financieringsvoorbehoud van de nieuwbouw liep, stond ons huis nog niet te koop. Laat staan dat we wisten hoeveel het zou opbrengen. We besloten een bedrag van 4 ton als verkoopwaarde mee te nemen in de nieuwe financiering. En oo wat vond ik dat spannend. Als we dat niet kregen hadden we een serieus probleem!

Overbrugging

De overwaarde van onze te verkopen woning was natuurlijk niet direct beschikbaar voor de hypotheekverstrekker. Daarom sloten we voor een bedrag van 128.000 euro een overbruggingshypotheek af. De kosten hiervoor, de rente, werden opgenomen in de maandlasten. Na de verkoop werd dit hypotheekdeel doorgehaald.

Totaal overzicht

We hadden dus een hyptoheek voor de aankoopprijs van het nieuwbouw huis. Daarbij kwamen de meerwerkkosten. We hielden rekening met overwaarde van het te verkopen huis. En een overbruggingshypotheek. Al met al een hele verplichting, of als we er geen doekjes om winden: schuld.

We besloten ons huis snel in de verkoop te zetten. Hoe dat ging lees je in ons volgende blog.

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie