Cash en zo Nieuwbouw

Nieuwbouw kosten: De keuken

26/02/2020

De eerste keuze die we moesten maken voor ons nieuwbouw huis was de indeling van de keuken. Nog voordat we bij de notaris waren geweest stond er een deadline voor het leidingenplan. Op naar de keukenboer. Dit avontuur gaat beginnen

De indeling

Voor de nieuwbouw is de eerste belangrijke keuze die wij moesten maken de indeling van de keuken. De plaats van de keuken was bepaald, maar hoe het er precies uit komt te zien daar heb je best veel vrijheid in.

Met de plattegrond zijn we aan de tekentafel gaan zitten. Door de ramen in de ruimte werden de mogelijkheden beperkt. Maar we hebben een mooi, praktisch en creatief idee op papier gezet. Een schiereiland met twee halfhoge kasten voor de vriezer, koelkast en ovens.

We kiezen een type keukenkastjes uit en een blad. Net als apparatuur. Dit kan allemaal nog worden aangepast in de loop van de tijd. Maar dan is er in ieder geval een compleet plaatje waar mee gerekend wordt.

Speel het spel

Dat rekenen duurt best een poos. Er wordt gerekend met catalogus prijzen. En we hebben al snel door dat dit geen goedkope grap wordt. Uiteindelijk komt de beste man aan de andere kant van de tafel tot een totaal van 35 duizend euro. OK, dat gaat ons budget te boven. Ver te boven. We kijken elkaar aan en zien onze droom al bijna in duigen vallen. De verkoper begint gelukkig snel met het berekenen van alle kortingen: 25% hier, 40% daar. Er gloort weer een sprankje hoop.

Het bedrag komt enigszins in de buurt van ons budget. Laat de verkoper nu maar even zweten. We vinden het nog steeds te duur. Dan begint het spel. We noemen ons maximale budget voor een droomkeuken. De verkoper gaat overleggen met de filiaalleider. Top. Dan kunnen wij ook even overleggen zonder dat er iemand bij zit.

We zijn het er over eens, de indeling is de best mogelijke optie. De keuzes die gemaakt hebben ook. Als dit binnen budget valt dan zijn we bereid er voor te gaan. En dan bedenk ik me ineens dat we een keuken kopen voor een huis dat we officieel nog niet hebben gekocht. Dat is voor de filiaalmanager nog weer reden om te zakken. Hij wil deze keuken verkopen dat is duidelijk. En wij wilden kopen. Inmiddels een jaar geleden hebben we onze droomkeuken gekocht.

Experience

Op papier hebben we apparatuur uitgezocht, maar er veranderd veel in een jaar. Dus gingen we een maand geleden naar een experience centre van het merk dat we voor ogen hebben. Daar konden we uit allemaal verschillende modellen live zien. Er werden modellen opgeschreven. Een hele belevenis. Wat een keuzes zeg: ovens met wifi (ja echt), vaatwassers met droogfuncties, koelkasten met 3 cm grotere groentelades. Ik verzin het niet!

Met de nieuwe serienummers op zak gingen we weer terug naar de keukenboer. Dat zou vast weer geld gaan kosten… Uiteindelijk klopt deze inschatting, maar niet vanwege de door ons uitgekozen apparatuur.

Huis in aanbouw

Inmiddels is ons huis in aanbouw en kunnen we de ruimte van de keuken inschatten. Er blijkt een raam in werkelijkheid hoger te zitten dan we op basis van de tekening als uitgangspunt hadden genomen. Er kan hierdoor wel een aanrechtblad onder het raam geplaatst worden. Dit wordt ook bevestigd door de bouwer. Dus toen we toch terug moesten naar de keukenboer, hebben we ook maar gelijk 120 cm extra kastruimte met aanrechtblad erbij laten intekenen. Daarvoor betaalden we (vanzelfsprekend) extra.

We hebben nog geen precies bedrag voor onze droomkeuken. Daarvoor mogen we nog een keer terug. Het door ons uitgekozen aanrechtblad blijkt niet meer leverbaar. We mogen dus nog een keer kiezen. Net als de kleur van de frontjes. Daar zijn we nog niet over uit: zwart, wit of een grijstint.

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie