Hypotheek verlagen

Omdenken

27/09/2018

Van een probleem geen groot probleem maken, maar de situatie net iets anders benaderen. Dat heet tegenwoordig omdenken. Je geeft een positieve draai aan een mindere gebeurtenis. In dit artikeltje geef ik hier een voorbeeld van.

Teleurstelling

We geven het op. Nee, niet schrikken niet ons (be)spaaravontuur en ook niet dit blog. De zonnepanelen. Waar we begin januari driftig aan de slag gingen met offertes opvragen zijn we er inmiddels achter dat er of 40 gaten in ons dak geboord moeten worden, met het aanzienlijke risico op lekkage op de korte of lange termijn of het niet mogelijk is op ons dak. Gaten boren met het risico op lekkages gaat ons toch een brug te ver. Dan maar geen verduurzaming en lagere energiekosten. Sorry moeder Aarde. Sorry volgende generaties..

Sprankje hoop

Het mooie aan deze hele situatie is wel dat het potje met geld (dat we netjes zonnepanelen hebben genoemd op onze buitenbeeldrekening) ineens beschikbaar is! Laten we daar dan ook iets goeds mee doen. Iets waarmee de maandlasten ook omlaag gaan… Goh wat zou het kunnen zijn?

Natuurlijk we gaan onze hypotheek er extra mee aflossen! Aan het einde van het jaar pas, omdat we zoals jullie weten tot oktober sowieso niets kunnen wijzigen aan de hypotheek. Maar toch. Dit voelt al een stuk beter dan de titel van de eerste alinea: teleurstelling. Die is inmiddels alweer verdwenen.

Enthousiast

En als ik ga rekenen wat deze extra aflossing betekent, wordt het sprankje hoop steeds groter en verandert het in enthousiasme. Want als we 6000 euro (reservering zonnepanelen) gaan aflossen op de hypotheek, gaan we 30 per maand in de lasten omlaag. Klinkt leuk!
Maar als je nog verder doorrekent kom je op het volgende uit: 30 euro per maand is 360 euro per jaar. Voor de rest van onze looptijd, nog 24 jaar te gaan, is dit toch 8640 euro die we niet meer aan de hypotheek kwijt zullen zijn. Tel daarbij op de aflossing van eind augustus van 1000 euro, die maar 5 euro per maand, 60 euro per jaar scheelt. Over de resterende looptijd van de hypotheek is dat 1440 euro.

De twee aflossingen in 2018 schelen ons de rest van de tijd dat we betalen aan de hypotheek: 10.000 euro!!! Ja je leest het goed. Dit had ik echt niet durven dromen. In 2018 al 10.000 euro bespaard voor de komende jaren.

Kritische lezers zullen vaststellen dat ik in deze berekening geen rekening heb gehouden met de hypotheekrenteaftrek die we “mislopen” en het verschil tussen het bedrag voor en na aflossing, waarover we minder inkomstenbelasting hoeven te betalen. Ja dat klopt. Dat is enorm ingewikkeld! Het doel is vooral versneld aflossen ongeacht de bijeffecten.

Laaiend enthousiast

Mijn nieuwsgierige zelf kan het niet laten: wat als we dan in 2019 maximaal boetevrij aflossen op het annuïteiten deel van de hypotheek? 75 euro per maand, 900 euro per jaar. Voel je ‘m al aankomen? 20.000 euro over de resterende looptijd, die we niet aan de hypotheekverstrekker hoeven te voldoen. Wow! Daar word ik stil van…

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie