Hypotheek verlagen

Onze stip aan de horizon

20/07/2018

Leuk die plannen! Werken met weekmenu’s en een huishoudportemonneetje, maar waar doen we het allemaal voor?

In eerste instantie dachten we dat we voor een verlaging van onze maandlast wilden gaan. Dat merk je direct in de portemonnee. Althans, het idee was dan wel om de daarmee bereikte besparing apart te zetten en te gebruiken voor de extra aflossing. Maar zoals ik al heb opgebiecht is dat laatste met de besparing op basis van de rentemiddeling tot nu toe niet gebeurd. Misschien omdat het effect klein is en niet veel lijkt op te leveren? Er moest dus iets veranderen.

Geïnspireerd door een paar blogs over hoe anderen het aanpakten, begon ik een ander idee te ontwikkelen. Wat als we nu eens nastreven om aan het einde van de rentevaste periode het annuïteiten deel van onze hypotheek zouden hebben afgelost? Dat betekent dat ongeveer de helft van de hypotheekschuld weg is in 8 jaar. Dat is binnen 12 jaar in plaats van de gebruikelijke 30 jaar. Dat kan toch niet dacht ik. Het bedrag dat nu nog open staat is namelijk niet gering. Het gaat om zo’n 135 duizend euro.

Naast het annuïteiten deel van de hypotheek hebben we ook nog een bankspaar-deel. Of het voordelig is hier extra spaartegoed op in te leggen is een vraag die niet heel eenvoudig is te beantwoorden. Zo moet je, mocht je het overwegen, direct contact opnemen met de bank. Extra inleggen kan niet via internetbankieren bij onze bank en de effecten van de storting zijn ook veel lastiger zelfstandig inzichtelijk te maken. Bovendien kan het zo zijn dat het extra inleggen op de spaarrekening ook gevolgen heeft voor het boetevrij aflossen van een ander hypotheekdeel. En dan heb je ook nog de fiscale gevolgen die ik niet overzie op dit moment. Voor nu hebben we daarom besloten om te sparen voor het extra aflossen van de annuïteiten hypotheek.

Reken maar van Yes!

De annuïteiten hypotheek is overzichtelijk. De regels zijn online eenvoudig(er) terug te vinden. In onze internetbankieren-tool kunnen we de gevolgen van een extra aflossing ook direct zien. En na wat rekenen is het sneller gaan aflossen haalbaarder dan gedacht. Naast de reguliere, maandelijkse, aflossing mag je per jaar een bepaald percentage van de oorspronkelijke hypotheeksom aflossen. Bij ons komt dat neer op ongeveer 14,5 duizend euro per jaar. Dit staat ook vermeld bij het internetbankieren. Geen gedoe met het opzoeken van papieren, lekker snel en simpel!

Als we 8 jaar de maximale boetevrije aflossing inleggen blijft er nog een sommetje over, maar als je dit vergelijkt met wat het nu is valt dat reuze mee. Het is in ieder geval minder dan 5k. Je kunt de gevolgen van de extra aflossing doorrekenen met diverse online berekentools.

Aan het einde van de looptijd mag je boetevrij aflossen zoveel je wilt. Dus als we daar ook nu alvast voor gaan sparen is dat zomaar haalbaar! In onze ideale wereld hoeven we tegen die tijd alleen nog een nieuwe hypotheek af te sluiten voor het tweede deel van onze huidige hypotheek.

Stel een haalbaar doel

Alleen die gedachte al stelt me gerust en motiveert ons enorm! Maar ik besef heel goed: het is simpeler getypt dan gespaard. Natuurlijk is 14,5 duizend euro niet niks om elk jaar af te lossen, helemaal niet als het leven leuk mag blijven, er investeringen in het huis gedaan mogen worden en er een buffer(tje) beschikbaar moet blijven voor andere (onvoorziene) uitgaven.

Maar het is voor ons nu de stip op de horizon om naar toe te werken. En dit kleinere haalbare doel helpt ons om ons plan concreet en zo je wilt SMART te maken.

OK, leuk dat doel maar 2018 is al voor de helft voorbij. Dat beseffen wij ons ook. We zijn allebei heel realistisch en rekenen eerder pessimistisch dan optimistisch onze cijfers door. We zullen zien hoever we komen, maar voor het einde van het jaar zullen we iets extra aflossen. Nieuwsgierig naar het uiteindelijke bedrag? Onze voortgang volg je hier!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie