Cash en zo Nieuwbouw

Snel verdiend

05/03/2020

Wie niet waagt, wie niet wint. Vragen staat vrij. Niet geschoten, altijd mis. En zo kan ik nog wel even doorgaan met spreuken die van toepassing zijn op onderhandelen. En bij de bouw van een nieuwbouwhuis leer je dat heel snel!

Tip 1: Ga voorbereid op pad!

Wij oriënteren ons bij elke grote aankoop eerst online. Wat kun je daar vinden aan prijzen? Vaak zijn dat indicatieve prijzen en sluit het nooit helemaal aan bij onze wensen. Maar het geeft tenminste een beeld. Ook ervaringen van anderen zijn waardevol. Zo geldt bij de aanschaf van een keuken de ongeschreven regel: gedeeld door twee, plus 10 procent.

Op basis van de internetprijzen bepalen we (mede) ons budget. Maar we weten ook dat we keuzes maken voor de komende 10 jaar of nog langer. We hebben een dure smaak en kiezen bewust voor kwaliteit. Ons budget is dus best hoog vastgesteld, maar daardoor wel realistisch. We kunnen in de winkel keuzes maken die passen bij onze wens! En daar houden we ons in principe best goed aan.

Maar dat betekent niet dat we helemaal geen grenzen hoeven te stellen. Soms roep ik manlief tot orde, we moeten wel realistisch blijven. En de andere keer remt hij mij weer af in mijn keuze. Sommige dingen zijn nu eenmaal de hoofdprijs niet waard.

Tip 2: Reageer niet direct

Na het rondje door de showroom wordt er een kopje koffie aangeboden en kan er begonnen worden met rekenen. Er wordt van alles ingevoerd op de pc en aan het eind wordt het scherm gedraaid of rolt er iets uit de printer. We hebben inmiddels zoveel bezoekjes aan showrooms gebracht dat we een wijze les hebben geleerd: reageer vooral niet direct. Speel dit spelletje mee. Binnen een minuut zal de verkoper aan de andere kant van de tafel namelijk uit zichzelf beginnen met het verlagen van het totaalbedrag.

Zo begon de verkoper van de tegelvloer op de begane grond al direct met de opmerking. Ik kan twee dingen doen met deze prijs: verhogen of verlagen. Hoppa, 1000 euro verdiend. En dan hadden we nog alle troeven in handen.
We hadden namelijk ook nog twee badkamers die betegeld moesten worden. En hij verkocht ook sanitair.

Tip 3: Denk groots

Behalve tegels hebben we gelijk maar sanitair uitgezocht bij dezelfde man. Ook op dat vlak was hij scherp geprijsd.

Uiteindelijk hebben we gevraagd om ons één aanbod te doen. Het alles of niets pakket noem ik het maar even. En zijn eerste aanbod was zeker niet onredelijk. Maar er kon vast nog wel wat van af!

De leverancier vanuit de bouw zag de combi- deal niet, omdat bepaalde stelposten vanuit de bouw mee werden genomen en de begane grond een op zichzelfstaande offerte was. En dus liet hij de prijs niet veel zakken. Dat deed onze lokale ondernemer wel!

Sterker nog, toen een door ons uitgezocht meubel niet geschikt bleek te zijn verving hij het meubel op de order, zonder de offerte aan te passen. Werden we dus alweer voor een paar honderd euro gematst.

Tip 4: Wees eerlijk over je maximale budget

Zowel bij de keuken als bij de badkamer hebben we open kaart gespeeld. Vaak kwam de offerte net boven het door ons bepaalde budget uit. Wat bij ons goed werkte was eerlijk zijn over ons maximale budget. Als jij zorgt dat onze offerte daar binnen past, heb jij een klant binnen gehaald.

Bijvoorbeeld: Bij de keuken kwam de offerte uit op een bedrag van rond de – als ik het me goed herinner – 23 duizend euro. We hadden 20 duizend euro begroot voor de keuken. Door te benoemen dat we aardig in de buurt kwamen van het door ons begrootte bedrag, was de verkoper weer geneigd om in onze richting te bewegen. Een goede verkoop lag immers in de lijn der verwachtingen.


En zo ging het ook bij de badkamer. Mooi voorstel, maar wel boven ons budget. Deze onderhandeling verliep via de mail. Ik heb in 4 minuten 400 euro verdiend! Of andersom, als ik het niet had gevraagd was ik een dief van mijn eigen portemonnee.

Tip 5: Gewoon doen

Ik geef toe het voelt ongemakkelijk. Zeker als de prijs al naar beneden is bijgesteld voordat de onderhandelingen zijn begonnen. Meestal overheerst bij mij toch het lef. Als ik het niet vraag, krijg ik niets. En degene voor of na mij in de rij vraagt het ook. Dus zet je gene aan de kant en doe het vooral. Nee heb je, ja kun je krijgen. Om maar met nog een cliché af te sluiten!

You Might Also Like