Sparen

Spaarvarkentjes gevuld

02/01/2019

We sparen sinds de geboorte van onze kinderen via de zilvervlootrekening voor hun toekomst. Ieder jaar reserveren we de kinderbijslag voor de jaarlijkse storting op hun spaarrekeningen. Inmiddels is het vaste prik op 2 januari.

Kinderbijslag

Als ouder krijg je in Nederland kinderbijslag. Een bedrag per kind als tegemoetkoming in de kosten voor de opvoeding van de overheid.

Per kwartaal ontvangen wij in 2019 202,23 euro per kind, aangezien onze kinderen nog geen 5 jaar oud zijn. De sociale verzekeringsbank keert dit bedrag uit op 2 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober 2019. Op jaarbasis is dit bij ons 1617,84 euro.

Wij hebben de luxe (en dat beseffen we ons goed), dat we dit bedrag niet nodig hebben voor de opvoeding. We kunnen dit bedrag direct sparen en dat doen we dus ook netjes. We maken het geld over naar een apart potje op onze buitenbeeld rekening. Dit spaarpotje is heilig, daar komen we ook echt niet aan gedurende het jaar.

Op 2 januari legen we het potje door het naar de spaarrekeningen van de kinderen over te maken en beginnen we weer opnieuw met het sparen van de kinderbijslag in het speciaal daarvoor aangemaakte spaarpotje.

Zilvervlootrekening

De meeste banken hebben een speciale spaarrekening voor kinderen. Zodat ouders of grootouders eenvoudig kunnen sparen voor de (klein)kinderen. Bij de geboorte van onze oudste hebben we verschillende spaarrekeningen met elkaar vergeleken.

Wij zijn uitgekomen bij de zilvervlootrekening van de SNS. Niet vanwege de enorm hoge rente, want die krijg je op dit moment nergens meer. Wel vanwege de bonus! Voor elk volledig spaarjaar krijgt kindlief 1% over de inleg die nog op de rekening staat bij de 18de verjaardag. Met een maximum van 10% van de inleg. We kunnen maximaal 600 euro per jaar sparen per zilvervlootrekening. Als we dit 18 jaar volhouden hebben we in totaal 10.800 ingelegd. Door de bonus van 10% kom je dan uit op een totale spaarpot van 11.880 euro per kind. Toch een mooie spaarpot om het volwassen leven mee te beginnen.

Natuurlijk hebben we dezelfde rekening ook voor de jongste geopend. Op 2 januari maken we dus in totaal 1200 euro over. En het leuke is dat dit bedrag zichzelf bij elkaar spaart dankzij de kinderbijslag.

Voor- en nadelen

Een aparte spaarrekening voor de kinderen levert een aantal belastingvoordelen op. De spaarrekening staat op naam van dochter- en zoonlief en maakt daarom geen onderdeel uit van onze spaarpot. Mochten we dus ooit belasting moeten gaan betalen over ons spaargeld, dan vallen deze potjes daar buiten.
Het sparen wordt gezien als een schenking en valt binnen het bedrag dat belastingvrij mag worden geschonken door ouders aan kinderen. Er hoeft dus geen schenk- of erfbelasting over betaald te worden.

Nadelen hebben wij tot nu toe nog niet weten te ontdekken. Het geld staat niet vast en kan worden opgenomen. Wel blijft dan het maximale stortbedrag van 600 euro per jaar ongewijzigd. Dus je kunt het opgenomen bedrag niet zomaar weer aanvullen. En iedere opname heeft natuurlijk invloed op de bonusregeling. In geval van uiterste nood hebben we dus nog een extra varkentje tot onze beschikking.

Ik schreef bewust: nog niet weten te ontdekken. Misschien komt dat nog op het moment dat de kinderen 18 jaar zijn. Dan kunnen de kinderen namelijk zomaar zelf over het geld beschikken. Nu maar hopen dat ze tegen die tijd verstandig met hun centjes om kunnen gaan.

Dochterlief wordt dit jaar 4. Er staat inmiddels dus meer dan 2400 euro op haar rekening!

Zoonlief wordt dit jaar 3. Op zijn rekening staat dus sinds vandaag 1800 euro exclusief rente.

Spaar jij voor je kinderen? Hoe doe je dat?

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie