Cash en zo Sparen

Veranderingen met een hoofdletter V

06/02/2020
verbouwkosten

2020 staat in het teken van veel sparen en veel uitgeven. Maar naast ons nieuwbouwhuis verandert er nog meer in dit nieuwe jaar. Met gevolgen voor de financiën. Ik vind het altijd fijn om dit van tevoren in kaart te brengen en alvast de gevolgen ervan in te schatten.

Inkomsten

De inkomsten blijven vrijwel stabiel. Manlief zijn opdracht loopt nog wel even door, dus dat zorgt voor een mooie inkomende stroom geld.

Ik heb een nieuwe baan! Ik blijf ambtenaar bij het rijk, dus er verandert niet heel veel op financieel gebied. Maar toch ook weer wel! Mijn reistijd wordt veel korter. En aangezien tijd ook geld is, heb ik me voorgenomen me extra rijk te voelen in die uurtjes. Op de fiets naar kantoor, daar wordt ik bij voorbaat intens gelukkig van!

Er verandert ook van alles in de secundaire voorwaarden voor rijksambtenaren per 1 januari 2020. In plaats van vakantiegeld in mei en eindejaarsuitkering in november, kun je nu alles zelf bepalen: uitbetalen wanneer het goed uitkomt. Ik heb er voor gekozen om elke maand het deel dat ik heb opgebouwd uit te laten betalen.

Het resterende deel van het vakantiegeld 2019 (7 maanden) en het opgebouwde deel van de eindejaarsuitkering (1 maand) wordt in mei 2020 uitbetaald. In 1 jaar krijgen we dus de extraatjes voor 2019 en 2020 uitbetaald. Wel iets om rekening mee te houden met de toeslagen, voor zover van toepassing natuurlijk. Voor ons is het perfecte timing om dit jaar iets extra’s te krijgen.

De laatste vorm van inkomsten die we nog verwachten dit jaar is de belasting teruggaaf 2019. We hebben begin vorig jaar onze voorlopige teruggaaf stop gezet. We krijgen daardoor meer in een keer terug dan voorgaande jaren. Een sigaar uit eigen doos misschien, ik weet het. Maar toch voelt het als een mooie extra inkomstenbron! Alleen is nog onduidelijk hoeveel dit is.

Uitgaven vervallen

Het eerste wat in me opkomt is dat zoonlief voor de zomer naar school gaat. Hij is er aan toe dus dat is fijn. Nog fijner is dat er netto 300 euro per maand bespaard wordt aan kinderopvang (Hij gaat maar 1 dag per week).

Als het nieuwbouw huis klaar is, kunnen we ons huurhuis uit en betalen we geen dubbele lasten meer. Dat scheelt 1200 euro per maand. We verwachten een flinke energie rekening, ondanks de zachte winter. Dus de borg zal daaraan worden uitgegeven is nu onze inschatting.

Toch een flinke besparing van in totaal 1500 euro per maand. Per vol jaar betekent dit 18 duizend euro. Ik moest dit even twee keer controleren. Ik geloof mijn ogen niet. Uiteindelijk moet hier een nuttig doel voor gevonden gaan worden!

Dure posten

Met de oplevering van het nieuwe huis verwachten we ook wat grote kostenposten. We hebben veel offertes opgevraagd, maar er zal heus iets zijn waar we niet aan hebben gedacht. We kunnen op voorhand niet heel goed inschatten hoe dit zal lopen. Voorlopig reserveren we hier de vervallen uitgaven voor. 1500 euro per maand daar kunnen heel veel puntjes mee op de i worden gezet. Of tegenvallers mee worden opgevangen!

Daarnaast hebben we, net als nu het geval is, de ongeveer 4000 per maand die we hiervoor kunnen inzetten.

We hopen dat het allemaal wel mee zal vallen. We houden jullie op de hoogte.

You Might Also Like