Cash en zo

Weg ermee!

08/01/2019

Veel mensen hebben een glimmend zilver goud of platinum pasje in de portemonnee. De Credit Card. Heel gevaarlijk… Vandaar mijn oproepje: Alleen in NOOD!

Bewust onbekwaam

De internetbankieren app heeft een update gehad. Ook de gegevens van de credit card zijn nu in het eerste scherm gelijk zichtbaar. Daardoor realiseerde ik me dat ik dat pasje ook nog heb. Ik heb gelijk maar even gekeken waarvoor ik de credit card in 2018 heb gebruikt.

Tot mijn grote schrik gebruikte ik mijn zilverkleurige pasje de eerste maanden van 2018 vrij regelmatig. Vooral voor online aankopen, zoals tickets voor concerten, hotels. Maar ook afrekenen in een winkel zie ik terug in het overzicht.

Ik kan me de situatie niet meer helemaal helder voor de geest halen, maar waarschijnlijk won mijn koopdrift het op die momenten van het actuele saldo op mijn lopende rekening. Met als resultaat dat ik gewoon een andere pas gebruikte. En dat wist ik maar al te goed. Helemaal geen noodgeval!

Onbewust bekwaam

Met de start van dit blog en de besparingsacties die daarbij horen hebben we veel oude gewoontes heel langzaamaan kunnen aanpassen. Veel daarvan heeft al geleid tot nieuwe gewoontes. Hierdoor we de besparingsspiraal goed vol weten te houden.

Ik had het zelf helemaal niet door, maar vanaf onze vakantie heb ik de creditcard niet meer gebruikt! Sinds juni waren er geen reserveringen of betalingen meer te zien in het overzicht. Dat is nog eens een leuke verrassing. Onbewust is ook deze foute gewoonte in positieve zin veranderd.

Aan het einde van de maand worden er geen grote bedragen meer afgeschreven om de schuld af te lossen. En dat is dan iets wat ik helemaal niet mis! Ik had me dit nooit gerealiseerd zonder eens een keer goed naar het overzicht te kijken. Het bevestigt maar weer eens hoe belangrijk het hebben van inzicht en overzicht is.

En toch…

Helemaal opgeven van de credit card zie ik toch niet zo zitten. Het is vooral in het buitenland wel heel handig om een extra stukje plastic in je portemonnee te hebben zitten. Mijn betaalpas doet het niet altijd overal. En vooral bij het betalen van een borg biedt een credit card meer gemak. Het bedrag wordt gereserveerd, maar niet afgeschreven als het niet nodig is. En soms ontkom ik er niet aan om online te shoppen. Zo heb ik vorige week tickets geboekt voor een sportevenement in het buitenland, waar betaling met een Nederlandse betaalpas geen optie was of in ieder geval niet lukte. Dan is de credit card wel weer een uitkomst!  

Inmiddels is mijn gouden regel wel: Alleen in geval van nood!

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie