Hypotheek verlagen

We’ve got mail!

05/10/2018

Het lange wachten wordt beloond! Eindelijk krijgen we het overzicht van onze nieuwe stand van zaken over de hypotheek. Hieronder lees je wat onze eerste extra aflossing betekent!

Extra aflossing

Zoals jullie al hebben kunnen lezen hebben we eind augustus onze eerste extra aflossing kunnen doen, dankzij marktplaats verkopen. Voordat de bank dit heeft verwerkt zijn we vijf weken verder. Wachten is lastig, maar gelukkig is de tijd toch snel gegaan. We hebben bericht van de bank, of eigenlijk de melding in het internetbankieren met de boodschap dat we tot 4 oktober onze hypotheek niet konden wijzigen of extra aflossen is verdwenen. Eindelijk: de aflossing is verwerkt en de veranderingen voor onze maandlast zijn berekend. We kunnen de balans weer opmaken en het oo zo gemiste inzicht terugvinden!

De excel overzichten zijn inmiddels bijgewerkt en de extra aflossing is daardoor ook zichtbaar gemaakt in de grafiek! Dat werkt motiverend zeg. Nog meer dan dat ik had kunnen bedenken. De dalende lijn van de resterende schuld voor de annuïteitenhypotheek daalt ineens een stuk sneller.

Maandlast

De marktplaats verkopen hebben 1000 euro opgeleverd, die we wijselijk hebben afgelost op onze hypotheek. Het was tot gisteren onduidelijk wat dit zou gaan betekenen voor onze maandlast. Tijd om jullie ook een update te geven van de veranderingen!  We wisten dat 1000 euro aflossen ongeveer gelijk stond aan 5 euro daling in maandlast. In de praktijk is dit 4,80. Het maandelijkse hypotheekbedrag daalt van 1279,30 naar 1274,49.

Als je bedenkt dat we in 2014 zijn begonnen met een maandlast van 1318 euro zoveel, is dat een mooie daling! Het verschil van 43,50 euro sparen we elke maand en gaan we volgend jaar gebruiken voor de eerste volledige (maximale) boetevrije aflossing op onze annuïteitenhypotheek. Daarmee hebben we toch al een bedrag van meer dan 500 euro op jaarbasis “automatisch” bij elkaar gespaard. Op het totale bedrag van 14769 euro is dat nog niet veel, maar als we dit met elke aflossing zo blijven doen (het sneeuwbaleffect) wordt het aandeel dat automatisch gespaard is, steeds groter!

Magische grens

Als we internetbankieren openen zien we onze hypotheekschuld staan. Dit bedrag geeft niet helemaal de werkelijk schuld weer, aangezien de helft van onze hypotheek uit een bankspaardeel bestaat. Het geld in het spaarpotje wordt niet verrekenend in het weergegeven bedrag. Hoewel we weten dat dit bedrag niet klopt kijk ik daar toch telkens naar. Door de extra aflossing van 1000 verwachtte ik door de magische grens te duiken. Dit blijkt nu helaas niet gelukt. We zitten nog 177 euro boven het dichtsbijzijnde tiental. Jammer. Maar volgende maand gaan we er zeker te weten doorheen! Weer iets om naar uit te kijken.

De meer realistische totale hypotheekschuld, dus na aftrek van het gespaarde bedrag in het bankspaardeel, komt ook in de buurt van een magische grens. De 250K grens! Met de mogelijke extra aflossing die we dit jaar nog gaan doen gaan we daar gelijk flink onder duiken!

 

 

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie